איך עובד יכול לשפר את ערך המותג של? דניאל אוחנה מסביר
טוב, אז קודם כל לי קוראים דניאל, דניאל אוחנה, אני בן 29, מתל אביב. אני מתעסק בשיווק. ספציפית, מייעץ למותגים על איך לייצר יתרון תחרותי בתחום שלהם. ספציפית, אני בכלל לא הגעתי מהתחום של שיווק. אני בכלל בתחילת הדרך שלי הייתי בכלל מרצה ל-CCNA, במכללה, לתקשורת נתונים. לאחר מכן עשיתי סוויץ’ מטורף. הלכתי להיות בכלל צלם אופנה. הייתי צלם אופנה תקופה. צילמתי לפנאי פלוס, ללאישה, למגזינים נוספים. יש תמונות שהגיעו אפילו ל-Vogue איטליה, למגזין הדיגיטלי שלהם.
הייתי מאוד מאוד into it. לאחר מכן התחלתי, עשיתי עוד סוויץ’, והלכתי לתחום הקואוצ’ינג דווקא. יותר כזה לעבוד עם אנשים וכן הלאה וכן הלאה. ואז עשיתי עוד סוויץ’ והייתי כתב וצלם בעיתונים שעבדתי איתם. אז הייתי גם מראיין וגם מצלם. ולבסוף לקחתי את כל מה שעשיתי, את כל העולמות תוכן האלו וחיברתי ביניהם למעשה למה שאני עושה היום, שזה בעצם לבנות מותג ולעשות שיווק. שזה בעצם תחום שבאמת מקיף את כל התחומים האלה. גם את התחום הויזואלי וגם את התחום הפסיכולוגי. כי משווק טוב הוא קודם כל חייב להיות פסיכולוג טוב, כדי להבין איך אנשים חושבים ואיך המוח עובד. וכמובן גם את החלקים הטכניים שאותם אני מביא מהתקופה שעוד הייתי מרצה במכללה. זה הכל מתחבר ביחד.
מה זה שיווק דיגיטלי?

אני לא עושה הבדלה בין שיווק דיגיטלי לבין שיווק באופן כללי. מכיוון שבסופו של דבר אני חושב שהעקרונות הפסיכולוגיים באים לידי ביטוי בכל המדיומים.
בין אם אני כותב עכשיו מודעה לעיתון, או כותב פרסומת לטלוויזיה או משהו לפייסבוק או לאינסטגרם. או אם אני בכלל בא לבנות מותג של בן אדם, שאנחנו בטח ניגע בזה בהמשך. זה היינו-אך בהכל. אבל בסופו של דבר אם אני כן אנסה לענות על השאלה שלך בצורה יותר ממוקדת. על אולי מה זה מבחינתי שיווק. אני הייתי אומר ששיווק זה להצליח, להשפיע באופן שאתה רוצה על מה שאנשים אחרים חושבים או תופסים אותך להיות. כי בסוף מה שאנשים חושבים עליך או על המותג שלך, זה מה שאתה, בעולם. ובעיני שיווק טוב או מיתוג טוב, זה שיווק ומיתוג שמצליחים לקלוע בדיוק לנקודה הזאת, דרך כלים פסיכולוגים שמאפשרים את העשיה הזאת, את התוצאה הזאת.
איך בנאדם יכול לשווק את עצמו בסיום קורס?
אני אגיד לך דבר כזה. באחת ההדרכות שלי אני מדבר על זה, וזה נראה לי אחד הכלים הכי עוצמתיים, שאני חושב שכל בן אדם ברגע שהוא מתחיל לשווק את עצמו, בין אם זה כי יש לו עסק ובין אם זה כי הוא משווק את עצמו בעולם התעסוקה או בכל תחום אחר. צריך רגע לעשות ZOOM OUT ולחשוב איך אני עכשיו הולך להצטייר מול אנשים אחרים. אני רק רוצה לגעת קודם כל באיך אני בכלל עושה את ההבנה של זה, על הדמות שאני. ואז לאחר מכן נדבר, אם תרצה, על איך אני יכול לתקשר את זה כלפי חוץ.
אז בתור התחלה, מה שאני הייתי עושה ברגע שאני ניגש ללהתחיל למצוא עבודה, לבנות תיק עבודות. להתחיל לבנות את הנוכחות שלי. הייתי מתחיל לבנות את הדמות שלי. אני את הדמות בונה בצורה כזו שהיא מאוד מזכירה את איך שתסריטאים בונים דמויות בקולנוע או בסדרות טלוויזיה, או בכל תחום מדיה אחר. רק בצורה יותר מופשטת ויותר קצרה. אני רואה את זה כמו יהלום. כאשר בכל קודקוד של היהלום יש איזשהו מאפיין שאני רוצה להתייחס אליו. מה זאת אומרת, לצורך העניין בקודקוד העליון של היהלום אני אתייחס לאיזה תכונה אני רוצה שאנשים ישייכו אליי. בדרך כלל זו תהיה תכונה חיובית.
זאת אומרת, שאם אני רוצה שהדבר הראשון שיחשבו עליי, כשחושבים על דניאל יחשבו על גאון שיווק או שיחשבו על מתמטיקאי גאון או יחשבו על תוכניתן סופר יעיל ומהיר. מה התכונה שאני רוצה שהיא תהיה התכונה המובילה שלי וסביבה אני הולך בעצם לבנות את כל המסרים שאני הולך לתקשר. המסרים שאני הולך לתקשר זה גם באתר שלי, בתיק העבודות שלי, בראיון, זה נקודה שאני ארצה להעביר אותה כל הזמן. לאחר מכן, בקודקוד התחתון אני הולך להתייחס לטוויסט. מה הטוויסט שאני רוצה שיהיה בדבר הזה. אני אקח רגע דוגמה מאוד מאוד פשטנית כדי להסביר את זה יותר טוב. לצורך העניין, אם אני הייתי רוצה שיחשבו, לא אגיד על עצמי, אגיד על מישהו אחר. אני רוצה שיחשבו על מישהו שהוא גאון, אוקיי זו תכונה מובילה שיש לו. אבל מה יהיה הטוויסט, הטוויסט יהיה שהוא רק בן 6. פתאום זה נהיה טיפה יותר מעניין. אני אומר אוקיי גאון, סבבה יש הרבה אנשים חכמים. אבל מישהו בן 6,
מישהו בן 7, זה נהיה טיפה יותר מעניין. אני אקח דוגמה מסרט שאהבתי, סרט דוקו שאהבתי. נגיד פריס הילטון, היא הוציאה סרט על החיים שלה. ונראה לי זה ביוטיוב, כן שכל אחד יכול לראות את זה ביוטיוב. והיא בנתה את הסרט בצורה כזו שמצד אחד התכונה המובילה שלה תהיה זה שהיא אשת עסקים, מאוד מאוד טובה וכל הסרט מציג את כל העסקאות שהיא עושה. מצד שני הטוויסט שלה זה זה שהיא עברה התעללות בילדות. ואז זה נהיה מעניין כי אתה אומר רגע, איך כאילו האישה הזאת הגיעה מהמקום הזה. אז כל אחד יכול לחשוב על עצמו מה יהיה שונה, מיוחד או בלתי צפוי בנוגע לדמות שלי בעולם. שאנשים יגידו אוקיי זה מיוחד. יכול להיות שאני מתמטיקאי גאון אבל יש לי רק 3 יחידות במתמטיקה, או אין לי אפילו תעודת בגרות. וזה מה שמגניב בי, זה מה שיוצא דופן בי. כשיש את הטוויסט הזה אנשים הרבה יותר מתמקדים. לאחר מכן, הנקודה השלישית למעשה בצד הימני.
תיק עבודות להייטק – איך מתחילים?
תיק עבודות, אני אם הייתי רוצה לעשות משהו מאוד מאוד מהיר וזריז, הייתי שם את זה ב-WIX, אוקיי, שיש שם פשוט תבניות מוכנות שמאפשרות לך לייצר אתר מאוד במהירות. או בכל פלטפורמה אחרת, אפשר גם ב-workpress, אם יש רקע יותר שהוא תכנותי. או יותר זיקה שהיא זיקת הוניק, או משהו שנגיד אם עושים את זה ב-workpress זה כבר דורש.
מיצוב באמצעות אתר אינטרנט
ולאחר מכן בצלע מצד ימין יש לנו את האג’נדה. שזה, האג’נדה זה למעשה מה הערך המוביל אצלי. מה הדבר שהכי חשוב לי, שמבחינתי אני אעשה את הכל כדי לקדש את הערך הזה. סתם לדוגמה אם הייתי נקרא לזה, איזשהו חוקר פרטי, או בלש. אז הייתי אומר, בדיוק. אז הייתי אומר. רגע, זה לא תכונה. זה בדיוק, זה כאילו צריך להפוך ביניהם. התכונה המובילה זה למעלה, בדיוק. הטוויסט זה למטה, האג’נדה זה בצלע מצד ימין, מעולה. ורק אני אסיים רגע את האג’נדה, אז אמרתי, אם הייתי בלש אז יכול להיות שהאג’נדה שלי זה שכל תעלומה צריכה להגיע לחקר האמת. או לצורך העניין אצל סטיב ג’ובס, אם רגע נדבר על התחום שלנו, התחום יותר של הייטק. אז סטיב ג’ובס, האג’נדה שלו הייתה שצריך לחבר את כולם. לקחת את התחום של הטכנולוגיה ולחבר את כולם, ליצור כמו איזשהו, לא יודע אם להגיד כמו כפר גלובלי, אבל כן.
לחבר את כולם בכל תנאי שיהיה, לגרום לזה בעצם לקרות. הוא היה מאוד אידיאליסט וזה ניכר בכל העשיה שלו ובכל העבודה שלו. לאחר מכן התכונה האחרונה, שזה בעצם יהיה בצלע השמאלית. התכונה המובילה היא בקודקוד, אם רק תוכל להזיז אותה? התכונה המובילה זה למעלה והאג’נדה זה בדיוק, מצוין. עדיף כאילו שזה יהיה בצלע. בדיוק מעולה. ובצלע האחרונה שנותרה לנו, אנחנו נדבר על התכונה השלילית המודעת שלי. זאת אומרת, מה אנשים יכולים לחשוב עליי, שהוא שלילי בנוגע אליי, על סמך איך שאני מציג את עצמי, ובדיוק. ואז במקום לתת להם לחשוב על זה ולהתבשל עם זה, אני כבר אעיד על זה על עצמי. סתם לדוגמה, אם אני אקח עכשיו לדוגמה את פריס הילטון, אז בסרט היא מדברת על זה שאנשים חושבים שהיא נרקיסיסטית.
אנשים חושבים את זה, אני יודעת שהם חושבים את זה וזה כל הגדולה של מותג. שמותג יודע גם מה התכונה המובילה החיובית שלו, מה הטוויסט, מה שונה בו ביחס לאחרים, מה האג’נדה שלו, הערך המוביל שלו ומה התכונה השלילית המודעת. אני אמליץ לכל בן אדם שמתחיל לשווק את עצמו, בכל תחום שהוא בטח ובטח שבתחום העבודה. קודם כל לעשות את היהלום הזה עם עצמו. ולחשוב אוקיי, מה אני רוצה שאנשים יחשבו בנוגע אליי. איך הדמות שלי הולכת להיתפס. ברגע שאני עושה את כל הפעולות השיווקיות שלי מתוך המקום הזה, פעולה שיווקית זה גם יכול להיות פשוט ראיון עבודה, לצורך העניין. ברגע שאני פועל מתוך הדבר הזה, הרבה יותר קל לי להעביר את המסרים שלי ולוודא את עצמי בעצם.
מיתוג מעסיק
כל אחד צריך לשאול את עצמו ברגע שהוא ניגש לבנות את המותג שלו. כי תמיד אני אומר שמותג, צריך לבנות בהתאם לקהל היעד. זאת אומרת שאני לא צריך לבנות רק את מה שאני חושב שאוקיי, זה אני וזה היהלום שלי כי ככה אני, זה פשוט לא יעבוד. אני צריך לחשוב דווקא באמת כמו שאתה אמרת עכשיו, מהעיניים של המעסיק. מה המעסיק שלי מחפש, ואילו תכונות בי יש, במותג שלי שבעצם מתחברות למה שהמעסיק שלי מחפש. אז זה בתור התחלה, ממליץ לכולם לחשוב על זה עם עצמם. ולמעסיקים שבאים לחפש עובדים ובוחנים את הדברים האלה. הייתי באמת מסתכל על זה, לפני היכולות של הבן אדם ומה הוא למד ומה הוא עשה. הייתי באמת מחפש את הערכים שלו, לראות את הגישה שלו לחיים, איך הוא רואה את העולם, במה הוא מאמין, מה הוא מצהיר על עצמו, כמה הוא יצירתי וכמה הוא מתאים ל-DNA של החברה שלי או למה שאני בעצם עושה, לסוג האנשים שנמצאים אצלנו. וככל שאני רואה שמישהו יותר מודע לזה והוא יותר מתקשר את זה, סביר מאוד להניח שגם יהיה לו יותר קל לתקשר את זה בתוך הארגון. כי בסופו של דבר בתפיסה שלי, בתור אחד שהוא אוטודידקט, ולמדתי הכל לבד. אני חושב שאם יש לך את היכולת לתקשר דברים בצורה נכונה ולהעביר את המסר בצורה טובה, את החלקים הטכנים אתה יכול ללמוד לבד וללמוד אותם בקלות. אז קודם כל לחפש אנשים שמתאימים ל-DNA של החברה שבטח נסתדר איתם ושמתקשרים את זה בצורה נכונה. זה כבר מבטיח לנו העסקות של יותר מדויקות ולמנוע סיטואציות לא נעימות לאחר מכן בהמשך, שצריך להיפרד מעובדים כי הם פשוט לא מתאימים ל-DNA של החברה.
שיפור מיצוב של מקום עבודה
הייתי לוקח את האלמנטים שיש בחברה הלא טכנולוגית. אוקיי, סט כישורים שצברתי באותה חברה או עשיה שצברתי באותה חברה ומציג בתיק העבודות שלי או בקורות חיים שלי או במסרים אחרים שאני מוציא באופן כללי, איך האלמנטים האלו הם בדיוק האלמנטים שחסרים בחברה הטכנולוגית. אוקיי, אם זה יכול להיות אני סתם זורק דברים, יכול להיות שהם לא נכונים כן?
למשל, אולי אני טוב בעבודת צוות או בעבודה דווקא עם צוותים קטנים. יכול להיות שבחברה שהיא לא טכנולוגית יש דווקא פחות פיזור סמכויות. אז זאת אומרת שכל אחד עושה המון דברים וזה נותן לי סוג של ראיה שהיא 360. מה שבחברה טכנולוגית יותר מתקדמת סביר מאוד להניח שכל אחד עושה את העבודה הספציפית שלו ופחות כאילו מודע למה שקורה סביבו או לג’ובים אחרים.
אז זה דבר ראשון שהייתי עושה ובעצם מסביר למה הדבר, ה-quote and quote שלילי שאני מביא איתי הוא דווקא משהו שהוא מאוד חיובי ומאוד יתרום לחברה, על סמך כמובן הניסיון והעשיה המקצועית שלי. ודבר שני בנוגע למיצוב, וזה כבר יותר קשור לעיצוב של האתר ולמסרים הוורבלים. הייתי חושב במה אני הולך לקשור את עצמי. סתם לדוגמה, דוגמה מאוד פשוטה רק כדי להעביר את הנקודה. אם בתיק העבודות שלי או בקורות החיים שלי הייתי מציין שסטיב ג’ובס הוא האיידול שלי.
Jonathan Blowֿ שהוא מאוד מפורסם בתעשיית המשחקים. אם אני יכול לקשור את השם שלי בשם שלו, אפילו מזה רק שאני אומר שאני מאוד אוהב את העבודה שלו והעשיה שלו. באופן אוטומטי נוצר פה אפקט ההילה. זאת אומרת שהמעסיק שלי, במידה והוא מכיר את היוצר הזה, את המתכנת הזה, ושוב זה קשור למה ששאלת אותי מקודם, לעבודת מחקר שצריך לעשות של מי קהל היעד של הדבר הזה, מה מעניין אותו, את מי מכירים, את מי הם לא מכירים. ברגע שאני מצליח לפענח את הדבר הזה ולחבר את השם שלי לשם של אותו בן אדם שמוצב יותר גבוה ממני, עשיתי פה עבודה מדהימה כי זה יוצר חיבור פסיכולוגי ישיר.
עוד טיפים?
טיפים אחרונים, קודם כל להתעסק בזה. הרבה לוקחים את זה כמשהו שהוא כאילו אוקיי, נחמד ושוכחים מזה. אבל זה לא עובד ככה. צריך להבין שכמו שאמרתי מקודם, כמו שאמרתי בהתחלה. מיצוב זה בכל מקום ובכל דבר ושיווק זה בכל מקום ובכל דבר. ואם אתה לא ממצב את עצמך, זה לא אומר שאתה לא תמוצב. אתה תמוצב, ואתה גם תמותג. פשוט בסיכוי גבוה שאתה לא תמותג ותמוצב כמו שאתה רוצה להיות. אז כדאי מאוד להיות מודעים לזה ולשחק את המשחק שכולם משחקים. ואם לא כולם משחקים אותו אז אדרבא, יותר קריטי כי אז יש לך אפשרות לנצח. במיוחד בתחומים של הייטק שמורכב באמת ממתכנתים ואנשים באים יותר מהתחום הטכני, פחות מהתחום, אני קורא לזה הרוחני, של פסיכולוגיה ולהבין איך שיווק עובד. וזה יכול לתת לכם יתרון מאוד משמעותי. וטיפ נוסף, לא להיות קשוחים עם עצמכם. הרבה אנשים ששומעים את הקונספטים האלה בפעם הראשונה, אז הם מאוד כאלה נבהלים. אומרים יואו מאיפה אני אתחיל, צריך להיות מושלם, צריך להיות מדויק. זה לא. זה בסדר גם להתחיל מאיזשהו יהלום מותג שלכם, שהוא לא יהיה מדויק. זה בסדר גם להתחיל מתיק עבודות שהוא לא מתקשר בצורה מושלמת את היהלום הזה. אבל ברגע שיש לכם בכלל משהו, איזשהי אמרה שאתם מוציאים החוצה, זה כבר ממצב וממתג אתכם הרבה יותר גבוה מאחרים, אז פשוט לעשות את זה.
בכיף, תודה רבה. הייתי שמח להיות כאן. ואני רק רוצה להגיד שמי שרוצה לצפות בעוד תכנים שלי ולקרוא עוד דברים. אפשר למצוא אותי באתר שלי, Danielohana.co.il. יש שם הדרכות ועוד חומרים נוספים למי שזה מעניין אותו.