אייל לופו מסביר על מנתח מערכות
את אייל לופו הכרתי בפרוייקט שהייתי בו באסותא.
הוא מנתח מערכות מנוסה, עם התמחות בדיגיטל (״תחום מאד סקסי״ לדבריו) – ועם יכולות ראייה יצירתיות.
בפרק הזה עסקנו במה תחום האחריות של מנתח מערכות, מה הבאזוורדס הרלוונטיים. וקצת על מה שחם.
“בעצם בשבע שנים האחרונות אני מנתח מערכות, מנהל פרויקטים בתחום הדיגיטל. היום אני בעצם מדבר בכובע של מתוך המערכות. אם כי יש באמת לא מעט תחומים משיקים. בעצם אפשר להפריד את העולם: כמו שיש רופא ויש רופא ונוירולוג וכירורג. גם בתחום בתוך המערכות בעצם מפרידים את העולמות בין ERP, CRM, דיגיטל ותחומים שונים ומשונים.״

אייל לופו – מנתח מערכות
מנתח מערכות דיגיטל
ההבדל בין מנתח מערכות דיגיטל לבין מנתחי מערכות אחרים
״אני אדבר על הדיגיטל. אם כי תפקידי מאוד דומה בין העולמות מבחינת התוכן. יש הבדל כי בתחום הדיגיטל לא צריך להכיר מערכת על בוריה. מנתח מערכות SAP או מיישם SAP צריך להכיר את היכולות של המערכת.
בדיגיטל לעומת זאת, מאחר שאין מאחורי הדבר הזה ״מערכת״, זה שונה. העולם פתוח לגמרי שזה אחד הפתרונות בדיגיטל. וכמובן יש את כל העולם הסקסי של הדיגיטל שזה בעצם שירותים החוצה.״
״מבחינת חדשנות זה אחד העולמות הכי מובילים. בעברי הייתי ב-zap group יש מגוון אתרים בקבוצה – דפי זהב, מתחתנים, רסט, וכדומה. לאחר מכן באסותא ששם גם יש מגוון מאוד גדול של שירותים טכנולוגיים ודיגיטליים. בעבור הלקוחות ובעבור העובדים. והיום אני עובד בחברת פרויקטים. גם כאן אנו מייצרים פרויקטים דיגיטליים, אתרים, אפליקציות וכדומה ללקוחות חיצוניים.״

למי מתאים להיות מנתח מערכות?
אייל סגל: נניח שעכשיו סיימתי תואר במדמ״ח. אני בדיוק מחפש את המשרה הראשונה שלי, יהיה נכון לחפש את התחום של ניתוח מערכות? אתה הזכרת את הפערים בין דיגיטל למערכות ארגוניות יותר ספציפיות. כמו SAP. איפה נכון יותר להתחיל?
אייל לופו: אני אעלה את זה בשני מישורים:
מה מנתח מערכות עושה בתעשייה
לרוב לא לוקחים אנשים ממדעי המחשב להיות מנתחי מערכות. לרוב לוקחים מהנדסי תעשיה וניהול. לפעמים לוקחים גם בעלי תואר במנהל עסקים עם התמחות במערכות מידע. אם זה הדבר הכי נכון? לא יודע. נפריד בין המנתח למתכנת מבחינת אופי: מפתח תכנה חייב להיות מאד טכני. יש מתכנתים שהם מאוד people person ויש שלא. מנתח מערכות חייב להיות people person. ואני רגע אלך להגדרה לפני שאני צולל לכן SAP, לא SAP, דיגיטל לא דיגיטל. הרעיון של מנתח מערכות הוא גורם מתווך. הוא מתרגם – מטכנית לעסקית ומעסקית לטכנית. לכן חשוב שהוא יהיה בן אדם של אנשים.

שיבין טוב מאוד את הטכני. לא בהכרח לפתח שורות קוד או אפילו לא צריך לדעת קוד; אלא שיידע להמיר את הדרישות לשפה הטכנית.
צריך להבין את העסק
הוא אמור להבין את הביזנס. כי אם לא הוא לא יוכל לתרגם את הדרישות. מנתח מערכות טוב מסביר את הצד הטכנולוגי במילים עסקיות לעסק. כדי שיבין מה המגבלות ומה היכולות. והפוך – הוא מסביר למתכנתים או לאנשים הטכניים מה הם צריכים מבחינה עסקית. היות שמתכנתים אנשים מאוד לוגיים, רובם מבינים תהליכים ומאוד קל לבוא ולהסביר להם אותם. אמנם קצת יותר טכני ופחות עסקי, אבל מאוד חשוב להסביר. אני חושב שלשני צדדים יכולים לבוא רעיונות טובים: הן מהפיתוח והן מהתחום העסקי.
סוגים של מנתח מערכות
לגבי מנתח בתחום דיגיטל ERP או לא ERP: אני יכול להגיד שבתור בן אדם שבא מדיגיטל זה תחום סקסי. אם יש עוד תחומים מעניינים – וודאי. אני חושב שתחום הסייבר היום הוא תחום מרתק שרק הולך ומתפתח. אם רק אנחנו נזכיר את הפריצות שמיוחסות אלינו הישראלים. באיראן, ושל צפון קוריאה בארץ ובארה”ב, והשבתה של מערכות המים – נשמע מדהים. ג’יימס בונד מרחוק. אם נכון או לא נכון להיכנס על ההתחלה לדבר כזה? תראה, זה עניין של מזל. אני התחלתי בתחום הדיגיטל אז נשארתי בתחום הדיגיטל. אני חושב שבן אדם שמסיים תואר ואמור להתקבל לעבודה. שייקח בחשבון שמה שהוא התחיל בו רוב הסיכויים זה מה שהוא יעשה בעתיד. אם כי אני אעיד על עצמי שעשיתי שיפטינג – התחלתי בתור ארגון ושיטות ועברתי לניתוח מערכות.
הבדל בין מערכות
אבל בדרך כלל במה שאתה מתחיל בזה אתה ממשיך. לשיקולך אם לפסול הצעות עבודה מתוך רמת עניין או שלא. לרוב הסטודנטים שמסיימים תואר ראשון היום די קשה למצוא עבודה. כל אחד עושה את החושבים שלו. אני לא יכול לבוא ולהגיד לבן אדם זה נכון או לא נכון. אני חושב שגם היום בתחום ה ERP יש. אם אני אקח את SAP לצורך העניין, SAP מטמיעים היום מ- R3 עוברים ל S4 אם אני לא טועה. מערכת חדשה זה ה SAP הכבד, יש SAP ביזנס שאלה, SAP הכבד, עם המון יכולות אינטרנטיות.
ב-CRM היום יש יכולות מדהימות. אם פעם CRM הייתה תוכנה שהייתה מותקנת On-premis. (זאת אומרת באתר עצמו) בחברה עצמה, היום יותר מדובר על שירותי ענן. היא ממש גם ל- CRM DYNAMICS וגם SALESFORCE התחילו עם שירותים. עם סטורים כמו גוגל פליי, ואפל סטור. ממש בסטור שאתה יכול לקנות אפליקציות של מפתחים צד שלישי בעבור ה- CRM. גם כאן מדברים על עולם שהוא מאוד מתפתח. מספרים עלעולם שהוא לא פחות ממדהים. יש המון דברים: אני יכול גם למנות את SharePoint שכולל גם בתוכו עולם תוכן ענק.
מנתח מערכות טוב צריך להיות ורסטילי
מנתח מערכות גם בתחום איקס צריך להכיר טיפה לפחות את היכולות בשאר התחומים. כי בסופו של דבר הוא לא עובד בוואקום. גם אם מנתח מערכות או מיישם CRM כזה או אחר. הרי שבסופו של דבר הוא יחצין החוצה לדיגיטל. במיוחד בחלק מהשירותים ובחלק מהארגונים – במיוחד הגדולים. הוא עובד מול ה- ERP. גם בתור הדיגיטל אני יכול להגיד שעבדתי מול תשתיות. חשוב להכיר את כלל העולמות, גם אם זה על קצה המזלג. תמיד אפשר לעשות את השיפטינג, לפעמים זה קצת יותר קשה.
אייל סגל: מאיפה אז באמת אתה מכיר את העולמות? אני שואל בשני מישורים: גם במישור של מישהו אולי ממש חדש. אבל אתה יודע מה, גם אני שואל עליך, אחרי שאתה צובר ניסיון. אחרי שאתה כבר נמצא בארגון מסוים, איך אתה ככה חשוף ליותר?
איך מתעדכנים בתחום ניתוח המערכות?
אייל לופו: אני אגיד ככה – לא משנה כמה בן אדם הוא בעל ניסיון או חדש וכמה ותק יש לו תמיד יש מה ללמוד. וכל יום לומדים דברים חדשים. אם אחלק את זה בעצם לבן אדם חדש, ותיק, חשוב לי שתדע יש המון קומון סנס. דברים שאתה לא יודע – שואלים. מה שאתה לא מקבל מספיק תשובות אז לוקחים ובודקים וחוקרים. האינטרנט מפוצץ באמת בהסברים על אלף ואחת דברים. שמושגים לא ירתיעו אף אחד ואם מישהו לא זוכר מה זה SASS. לך תבדוק בגוגל מה זה.בסופו של דבר, מה שחשוב – הבין גם את הביזנס וגם את הטכנולוגיה.
שוני בתפקיד מפתח המערכות בין הארגונים
בין ארגונים יש שוני מאוד מאוד גדול. באתי מזאפ, לעומת אסותא השוני הוא אדיר. עולם התוכן הוא שונה לחלוטין. הדגש הוא שונה לחלוטין. גם מבחינה עסקית אבל גם מבחנה טכנולוגית בסופו של דבר. אם באסותא הייתי צריך לתת את דעתי על אבטחת מידע, בזאפ לא נדרשתי לזה כמעט. מבחינת SEO בזאפ… SEO זה קידום אורגני בגוגל ללא תשלום – זה מה שזאפ עושים. זאפ מקדמים את עצמם בגוגל בעיקר. זה מה שמנחה את פעילות הקבוצה (מתחתנים, דפי זהב) לפחות כשעבדתי שם. באסותא זה היה שונה: הלקוחות שמגיעים יודעים מראש שהם באו לאסותא בכוונה תחילה.בשביל המנתח, בגלל האולטרה סאונד המהיר שמשדרים לך. בזכות השירות. הלקוח יודע מראש שהוא מגיע לאסותא. לכן חשוב להכיר בכלל את הצרכים הארגוניים בפן העסקי אבל גם הטכנולוגי.
איך מנתח מערכות מבין את הצרכים הארגוניים?
מדברים עם אנשים. אני מאוד בעד לדבר עם אנשים גם כי מקבלים מהם את המידע. מנתח מערכות טוב צריך לדעת להקשיב ולמשוך מידע. את המידע הזה הצד השני לא חשב שהוא הולך לתת לך. לא ברמה של לשאוב מידע שלא אמורים לדעת. ודאי שלא רכילות עסיסית או משהו בסגנון הזה. אלא יותר דברים שהצד השני לא ידע שהוא צריך להגיד לך על-מנת שתוכל לבצע את העבודה שלך.
איך מנתח מערכות משיג מידע?
לפעמים נתקלתי במצב שאף אחד לא יכל להסביר לי. בדרך-כלל לא נתקלים בחוסר רצון. היה לי פרויקט חדש על מושג רפואה שבארץ בקושי נתקלו בו. פתחתי את האינטרנט, קראתי מה זה, הבנתי על מה מדובר. יד ביד עם הצד העסקי למדנו בכלל מה זה תכל’ס. אבל בסופו של דבר זה העולם. או שקוראים כי גוגל יכול לתת המון מידע (אם לא גוגל אז גוגל סקולר). ואם לא – אז אנשים. בתור בן אדם חדש אל תתביישו לשאול שאלות.
בתור בן אדם מאוד קל לי להגיד “אוקיי יש לי ניסיון אני יודע”. מתחיל לפתח שיחה עם הבן אדם. הוא רואה שאני יודע ואז לשאול פה ושם שאלה נכון זה הרבה יותר נוח. אבל גם בן אדם חדש, דווקא מאנשים חדשים מצופה לשאול שאלות. לא להתבייש ולשאול ולחקור והרבה פעמים לפחות יבואו ויפנו אותך. לצורך העניין אני יכול להגיד “תשמע, זו כבר מערכת שמישהו כבר כתב אותה, עכשיו אני מחליף אותו, בוא אני אראה לך איפה האפיונים שלו בוא תקרא אחר כך נשב ביחד על השאלות, בוא תכתוב את השאלות”, וכולי, וזו לא בושה לשאול ומאוד חשוב לעשות את זה.
שאלה: אני מניח שכבר בראיון העבודה זה משתקף. זאת אומרת הצד הביזנסי, ההבנה שלו. אני מאמין שבראיון עבודה מקובל לשאול “ספר לי קצת על החברה שאני מראיין אותך עליה”, או שאלות בסגנון.
מה שואלים בריאיונות עבודה לניתוח מערכות?
העולם מחולק בין הראיונות HR לראיונות המקצועיים. לצערי, אין בראיונות המקצועיים כמעט התייחסות לצד הביזנסי אלא בעיקר לצד הטכני. בדרך כלל מנתחי מערכות מידע או לטכנולוגיות או משהו בסגנון הזה, ולכן השאלות הן שאלות טכניות יותר.
קשה מאוד למצוא בן אדם שיודע גם משאבי אנוש וגם טכנולוגיה. מעטים עושים את זה. אני חושב שזה אנשים שמדהימים ביכולות שלהם בתור מראיינים ומגייסים ובאמת להוריד בפניהם את הכובע. אני אישית מאוד מעריך אותם, אם נפריד לרגע את השאלות HR, אז בשאלות HR בדרך כלל ישאלו על קשיים שנתקלת בהם, איך אתה ניגש מבחינה אנושית או מבחינה אישיותית לבעיות. הם ישאלו על אילו בעיות נתקלת בהן ואיך התמודדת איתן. בשאלות הטכניות בדרך כלל ממש יורדים לגרביים של הביזנס. ובאמת באים שואלים שאלות של SQL – “אני רוצה שתעשה לי שליפה כזאת וכזאת ובוא תכתוב לי שאילתא”. “בוא תכתוב מבנה נתונים”, או תהליך לצורך העניין וממש אני יכול להגיד שבאחד הראיונות שהייתי בהם איך אתה בא וכותב תהליך של אבטחת מידע לשירות מסוים?
דרוש ידע טכני בסיסי ב-SQL וב-data
בגלל זה אני אומר חשוב להכיר בעיקר את הצד הטכני בעיקר בראיונות כי זה מה ששואלים אותך.השאלות הטכניות הן האמיתיות מאחורי הראיון. חשוב לדעת ידע בסיסי ב- SQL. אף אחד לא מבקש לבוא ולהרכיב דוח סופר מורכב ועם UIM, אבל בדרך כלל לבוא, ו SELECT, FROM, WHERE, אפילו GROUP BUY. מבנה טבלאות, נושא באמת של תרשימי זרימה, תהליכים.
מנתח מערכות צריך להבין תהליכים
הרבה פעמים יבקשו ממך לכתוב במשפטים טכניים תהליך או איך אתה רואה תהליך. למשל כספומט – בוא תרשום את זה בצורה של כתיבה שהיא קצת יותר טכנית. ממש שאפשר לבוא ולהגיד לקוח מכניס את הכרטיס אשראי, שתיים מכניס את הקוד הסודי, שלוש כך וכך. ממש ברמה הזאת.
בנוסף לזה אני חושב שזה טיפ בלי שום קשר לניתוח מערכות. שואלים אותך על פרויקט מומלץ או פחות מומלץ שהיה לך. שהיית שותף לו או הובלת אותו. לספר עליו, באילו קשיים התמודדת, זה יכול להופיע גם ב- HR, זה יכול להופיע גם בטכני, גם התשובות אמורות להיות דומות אבל לא זהות.
אם ב- HR אני בא ומדבר על איך הצלחתי לשכנע מנהל איקס לעשות וואי, כשאני אבוא במערכות מידע אני אבוא ואגיד “אוקיי, הייתה לנו בעיה טכנית כזאת וכזאת, לצורך העניין השליטות לא עבדו והשתמשנו ב POWER BI”, לשם דוגמא. אבל הרבה פעמים הם מבקשים באמת “בוא תתאר לי תכל’ס, הגעת לעבודה, מה אתה עושה? מה זה אומר להיות מנתח מערכות?” גם ה- HR שואלים את זה, גם הצד הטכני כי חשוב להם לדעת מה עשית. בסופו של דבר מנתח המערכות אוסף דרישות, אפיון טכני, כותב אפיון פונקציונלי. בונה סקיצות, יכול להיות שעשית חלק מזה, יכול להיות שעשית יותר מזה. וחשוב להבהיר מה עשית ומה לא עשית. הרי גם אם זה לא מתאים לארגון – נחסכת עוגמת נפש לשני הצדדים.
שאלה: אז ככה, אפרופו ללמוד, אני למדתי המון במהלך השיחה הזאת, אם לאחד המאזינים תהיה שאלה הוא יוכל לפנות אליך?
אייל לופו: כן, אני אשמח, אפשר לפנות אליי, הלינקדאין שלי זה לופו – LUPU EYAL, ניתן לפנות אליי, אשמח לסייע, אני חושב באמת שהשוק מתחיל להתאושש ויש באמת דרישה למנתחי מערכות, אשמח לסייע במה שאפשר.